پرتقال
پرتقال میوهای از خانواده مرکبات میباشد. درخت آن همیشه سبز است و ارتفاع آن تا ۱۰ متر هم میرسد.
ریشه پرتقال از جنوب شرقی آسیا (چین و هند) میباشد و یک میوه پیوندی است که در دوران باستان احتمالا با پیوند نارنگی و پومیلو پرورش داده شد. نوع ایرانی Persian Orange که ایتالیاییها از قرن ۱۱ میلادی کشت آن را در جنوب اروپا رایج کردند تلخ بود و جای خود را از قرن ۱۵ میلادی به نوع شیرین تر داد که تاجران کشور پرتغال از هندوستان وارد و کشت کردند. برای همین هم در بسیاری از زبانهای دنیا (یونانی، ترکی، ایرانی، عربی، بلغاری، گرجی و زبان جنوب ایتالیا) امروزه هنوز لغت میوه پرتقال با کشور پرتغال تشابه اسمی دارد. البته ریشه لغت انگلیسی (Orange) از نارنگ (سانسکریت) آمده و همریشه واژه نارنج(فارسی) وواژههای مشابه در بسیاری از زبانهای دیگر از جمله ارمنی، اسپانیایی، و عربی میباشد. در بعضی زبانها هم (نظیر هلندی و آلمانی) آن را سیب چینی (بواسطه مبداء این میوه) میخوانند.
معروفترین گونه اصلاح شده پرتقال در دنیا تامسون ناول میباشد. بیروت، پایتخت لبنان نیز یکی از معروفترین مکانهای پرورش آن درجهان میباشد که پرتغال بیروتی آن نیز معروف است.
پرتقال سرشار از ویتامین ث است. پرتقال درخت کوچکی است دارای برگهای سبز و گلهای سفید پوست پرتقال نارنجی رنگ، کمی ناصاف و میوه آن بسته به انواع مختلف شیرین و ترش، زرد رنگ و یا قرمز میباشد. پرتقال یکی از قدیمیترین میوههایی است که بشر از آن استفاده می کردهاست و در حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح کنفوسیوس از آن نام بردهاست. در حال حاضر بیشتر از ۲۰۰ نوع پرتقال در آمریکا کشت میشود. پرتقال اولیه، کوچک، تلخ و پر از هسته بودهاست که در اثر تربیت مهندسی ژنتیکی و همچنین انتخاب نوع بهتر و کود کافی درشت تر و شیرین تر شدهاست. پرتقال ابتدا از چین به هندوستان برده شده و سپس آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافت.
انواع پرتقال
پرتقال گرد بم
یکی از انواع پرتقال است که برای تمام منظورها مناسب می باشد زیرا آب دار و خوش
طعم بوده و پوست رنده شده، گوشت و آب آن بسیار خوش رنگ است.
تغییرو دگرگونی در پرتقال نامدار باعث شده که پرتقال
دومی در ته میوه ی اصلی ودرست درخلاف جهت محل جدا شدن آن از شاخه، ایجاد شود. این
پرتقال دوم به عنوان یک دوقلوی پیوندی با اجزاء کوچکتر در داخل پوست پرتقال بزرگ
تر رشد می کند به گونه ای که ظاهراً پرتقال ازبیرون، شبیه به ناف انسان می باشد و
به همین دلیل، این نوع پرتقال به نافدار معروف است. گوشت و آب پرتقال های نیول
خوشمزه است ولی طعم آن ها در مجاورت هوا تلخ می شود، بنابراین بهتر است که
بلافاصله پس از پوست کندن خورده و یا سرو شوند.
پرتقال تو سرخ (خونی) دارای رگه های قرمز رنگ در گوشت
میوه است. افزودن پره های این نوع پرتقال به سالادها و بقیه ی دسرها ظاهری فوق
العاده می بخشد. این پرتقال کمتر از انواع والنسیا و نیول حالت اسیدی دارد.که همین
موضوع باعث شیرین تر بودن طعم آن می شود.
انواع دیگری از این میوه که به عنوان (پرتقال آبگیری)
شناخته می شوند، مقدار زیادی آب و پوستی خوش عطر دارند اما اغلب آن ها به هنگام
قاچ کردن، پر از دانه و پرز پرتقال و دارای ظاهری نامنظم هستند.
میزان اسیدی بودن پرتقال:
مانند همه ی انواع مرکبات پرتقال نیز میوه ای اسیدی
با سطح PH تقریباً 2/5
تا 3 است که این میزان PH به سن، اندازه
و نوع این میوه بستگی دارد و اگر چه به طور متوسط، این درصد اسیدیته به اندازه ی
لیموترش قوی نیست. اما همچنان از درجه ی PHقوی
برخوردار است و میزان اسیدیته ی آن مانند سرکه می باشد.
فرآورده هایی که از پرتقال تهیه می شوند:
1- پوست کلفت و تلخ پرتقال پس از فرآوری و خارج
کردن آب از آن به وسیله ی فشار و گرما به عنوان غذای دوم دام مورد استفاده قرار می
گیرند.
2-تقریباً می توان گفت که همه ی اجزا این
میوه در آشپزخانه قابل استفاده است. روغن گرفته شده از پوست پرتقال شیرین، محصولی
فرعی از صنعت آب پرتقال گیری است که به وسیله ی تحت فشار قراردادن پوست پرتقال به
دست می آید. این روغن به عنوان طعم دهنده در غذاها و نوشیدنی ها و از اسانس آن در
تهیه ی عطرها و روش های درمانی با مواد معطر استفاده می شود.
روغن پوست پرتقال شیرین دارای تقریباً 90 درصد ماده ی
(دی – لیمونن) D-Limonene)) ))می باشد. این ماده حلالی است که در مواد
شیمیایی گوناگون مربوط به امور خانه از قبیل ماده ی جلادهنده و نرم کننده مبلمان
چوبی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین، این روغن به همراه روغن مرکبات دیگر به
عنوان پاک کننده چربی و تمیز کننده دست به کار می رود، این ماده یک عامل پاک کننده
ی موثر است که به عنوان ماده ای حافظ محیط زیست شناخته شده و نسبت به فرآورده های
نفتی ارجحیت دارد.
3-دربرخی از کشورها شکوفه های پرتقال که
بسیار معطر هستند، به صورت سنتی و از قدیم الایام نماد خوش شانسی بوده و مدت های
مدیدی است که استفاده از آن ها در دسته ی گل عروس ها و تاج های گل مخصوص در عروسی
ها مرسوم می باشد.
4- اسانس
شکوفه ی پرتقال یکی از ترکیبات مهم در صنعت عطرسازی است.
5- طی
انجام مراحل ظریفی از تقطیر می توان از گلبرگ های شکوفه های پرتقال نوعی گلاب تهیه
کرد که استفاده از این نوع گلاب در آشپزی های مربوط به فرانسه و خاورمیانه رایج
است و دراکثر موارد به عنوان یکی از مواد اولیه در تهیه دسرها، نان ها و کیک ها به
کار می رود.
6-
در اسپانیا، شکوفه های ریخته شده از درخت را خشک کرده و
بعد، برای درست کردن چای از آن استفاده می کنند.
7-عسل تهیه شده از شکوفه ی پرتقال و یا در
واقع، عسل مرکبات نوعی از عسل است که با قراردادن کندوها و باغ های مرکبات و درطول
زمان شکوفه دادن درخت ها تهیه می شود. قرار دادن کندوها در این باغ ها همچنین باعث
گرده افشانی انواع مرکبات نیز می شود. قیمت عسل تهیه شده از شکوفه پرتقال بسیار
گران است و کاملاً طعم پرتقال می دهد.
8- مارمالاد،
نوعی مربا که معمولاً از پرتقال تهیه می شود و در آن از تمام قسمت های پرتقال
استفاده می شود. فقط دانه ها وقسمت اسفنجی و سفید رنگ بین پوست و گوشت این میوه را
به صورت جداگانه درکیسه ای ساخته شده از پارچه ای توری ریخته و آن را در ظرف پخت
مارمالاد قرار می دهند، تا به همراه آب پرتقال و پوست خلال شده ی آن بجوشند. این
کار برای خارج کردن پکتین از مواد داخل کیسه انجام می گیرد. پکتین همان ماده ای
است که بعداً به فرایند ژله ای شدن مارمالاد کمک می کند، لازم به ذکر است که قسمت
سفید رنگ و اسفنجی که بین پوست و گوشت پرتقال قرار دارد، منبع پکتین بوده و
تقریباً به اندازه گوشت این میوه دارای ویتامین (ث) می باشد.
9- پوست
پرتقال به عنوان دور کننده ی آفت ها توسط باغبان مورد استفاده قرار می گیرد.
10- می
توانید برگ های پرتقال را جوشانده و با آن ها چای تهیه کنید.
درصورتی که بخواهید پرتقال ها را برای مدت چند روز در
درجه ی حرارت اتاق نگهداری کنید، ایرادی ندارد اما اگر بخواهید آن ها به مدت
طولانی ترین بمانند و خوش طعم تر باشند، بهتر است پرتقال ها را در یخچال نگهداری
کنید.
ترکیبات شیمیایی:
پرتقال یکی از غنی ترین منابع ویتامین C می باشد . البته باید دقت کرد که
ویتامین C در اثر سرما و
گرمای زیاد از بین می رود . اسانسی که از گلهای پرتقال گرفته می شود بنام روغن
نرولی معروف است .
در 100 گرم پرتقال پوست کنده مواد زیر موجود است :
آب 86 گرم
پروتئین 1 گرم
نشاسته 2/0 گرم
کلسیم 12 گرم
فسفر 40 میلی
گرم
آهن 20 میلی
گرم
سدیم 4/0 میلی
گرم
پتاسیم 1 میلی
گرم
ویتامین آ 200 میلی
گرم
ویتامین ب 1 200 واحد
ویتامین ب 2 1/0واحد
ویتامین ب 3 4 0/ میلی گرم
ویتامین ث 50 میلی
گرم
پرتقال از جمله میوه هایی است که پوست آن نیز داری خواصی است.
در 100 گرم پوست پرتقال مواد زیر موجود است :
آب 70 میلی
گرم
پروتیئن 1/5 میلی
گرم
مواد چربی 2/0 میلی
گرم
مواد نشاسته ای 25 میلی
گرم
کلسیم 160 میلی
گرم
فسفر 20 میلی
گرم
آهن 8/0 میلی
گرم
سدیم 3 میلی
گرم
پتاسیم 210 میلی
گرم
ویتامین آ 420 واحد
ویتامین ب 1 12/
0 میلی گرم
ویتامین ب 2 1/0 میلی
گرم
ویتامین ب 3 1 میلی
گرم
ویتامین ث 135 میلی گرم
اعجاز پرتقال:
تخریب کلسترول: مطالعه بر روی جوامع سراسر دنیا نشان داده است که رژیم های غذایی سرشار از ویتامین C، به حفاظت در برابر بیماری های قلبی کمک می کند. این ویتامین از LDL در برابر تخریب اکسیداتیو توسط رادیکال های آزاد حفاظت می کند. LDL تخریب شده سبب انسداد شریان ها و ابتلا به بیماری های قلبی می گردد.
کمبود ویتامین C:
پرتقال یکی از غنیترین منابع ویتامین C میباشد، البته باید دقت کرد که ویتامین C در اثر سرما و گرمای زیاد از بین میرود . اسانسی که از گلهای پرتقال گرفته میشود بنام روغن نرولی معروف است که دارای بوئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از آن استفاده میشود .
پرتقال یکی از پرمصرفترین میوههای فصل سرماست و به علت آنکه مانند دیگر مرکبات به لحاظ ویتامین C غنی است، همواره خوردن آن برای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی توصیه میشود
مقدار توصیه شده دریافت روزانه «ویتامین C»، برای خانم ها 75 میلی گرم و برای آقایان 90 میلی گرم است.
متخصصان تغذیه که توصیه به دریافت «مطلوب تغذیه ای» دارند، دریافت 400 میلی گرم برای افراد بین 25 تا 50 سال و 800 میلی گرم برای افراد بالای 50 سال را دارند. پرتقال و آب آن نقش مفیدی در تأمین این نیازمندی های روزانه «ویتامین C» ایفا می کنند.
سرماخوردگی: دریافت کافی «ویتامین C» به کاهش شدت علایم سرما خوردگی و طول مدت آن کمک می کند.
سرطان: پرتقال و آب آن سرشار از ماده مغذی گیاهی هسپریتین (hesperitin) هستند. در تحقیقات آزمایشگاهی، عصاره هیسپریتین سبب مهار رشد سلول های سرطانی سینه و تشکیل تومور شده است. هسپریدین (یکی از انواع هسپریتین) به پیشگیری از بروز سرطان حفره دهانی کمک می کند. پوست پرتقال دارای مواد مغذی گیاهی به نام نوبیلتین و تنجرتین است که سبب متوقف کردن حملات سلول های سرطانی می شود. آب پرتقال سرشار از ماده مغذی گیاهی لیمونوئید است که آن هم دارای خواص ضد سرطانی می باشد.
همچنین تحقیقات نشان داده است افرادی که به طور منظم از مرکبات استفاده می کنند، تا 60 درصد کمتر بهسرطان معده مبتلا می شوند. احتمالا «ویتامین C» در مرکبات سبب مهار تشکیل مواد سرطان زا در معده می شود. در یک تحقیق به منظور مقایسه میزان ابتلا به سرطان در اشخاصی که خیلی فراوان پرتقال می خورند با اشخاصی که خیلی کم مصرف می کنند، مشخص شده است که خطر ابتلا به سرطان نای در افراد گروه اول 50 درصد کمتر از افراد گروه دوم است.
«ویتامین C» به پیشگیری از گاستریت (نوعی التهاب لایه های پوششی دیواره معده) که خود عاملی برای تشکیل سلول های سرطانی در معده است، کمک می کند.
فیبرمرکبات از نوع نامحلول است، بنابراین به افزایش حجم مدفوع و سرعت بخشیدن به حرکت آن در دستگاه گوارش کمک می کند. به این ترتیب یکی از روش های پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ است، مصرف منظم و فراوان انواع مرکبات است.
بسته نشدن لوله عصبی در جنین: پرتقال دارای فولات است که به همراه قرص های اسید فولیک به پیشگیری از بروز اسپینا بیفیدا (بسته نشدن لوله عصبی) در جنین کمک می کند. لذا به مادران باردار مصرف منابع اسیدفولیک از جمله پرتقال توصیه می شود.
آب مروارید: عدسی های چشم انسان به طور طبیعی حاوی مقادیر بالایی از «ویتامین C» می باشد. افرادی که کمتر از 125 میلی گرم «ویتامین C» در روز مصرف می کنند، 4 برابر بیشتر با خطر ابتلا به آب مروارید، در مقایسه با افرادی که بیش از 500 میلی گرم در روز مصرف دارند، مواجه می باشند. بنابراین مصرف مرکبات به حفاظت از عدسی ها در برابر آب مروارید کمک می کند.
کم خونی: «ویتامین C» به افزایش جذب آهن در رژیم غذایی کمک می کند. خصوصاً در افرادگیاهخوار افزایش مصرف غذاهای غنی از «ویتامین C» از قبیل مرکبات، برای کاهش خطر ابتلا به کمبود آهن که سبب کم خونی می شود، ضروری است.
پرتقال به طور خاص به دلیل دارا بودن فولات برای پیشگیری از کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک مفید می باشد.
خواصی دیگر از پرتقال:
موسسه مبارزه با بیماری سرطان آمریکا چندین سال پیش
در اثر مطالعات زیاد دریافت که علت اینکه سرطان معده در آمریکا کمتر از نقاط دیگر
است این است که مردم آمریکا در تمام مدت سال پرتقال مصرف می کنند . البته شاید علت
آن وجود ویتامین C در پرتقال است .
1-دانشمندان سوئدی کشف کرده اند که خوردن
پرتقال از سرطان لوزالمعده جلوگیری می کند .
2-خوردن پرتقال کلسترول را پائین می آورد .
3-پوست سفید پرتقال و ورقه های نازک بین قسمت
های داخل پرتقال بهترین دارو برای کاهش کلسترول خون است .
4-اسانس پرتقال ضد عفونت های میکروبی است .
5-پرتقال مقوی معده و ضد گاز معده است .
6-پرتقال ضد سم ، ادرار آور و نرم کننده سینه
و ضد استفراغ است .
7-جوشانده برگهای پرتقال برای شست وشوی ورم
ها و کاهش درد مفید است .
8-خوردن پرتقال ضد اسپاسم و آرام بخش است .
9-اسانس پرتقال را برای ضد عفونی کردن بکار
می برند .
10-پرتقال خون را تمیز می کند .
11-برای برطرف کرده چین و چروک صورت وشادابی
آن قسمت خوراکی پرتقال را روی صورت بمالید و بعد از 15 دقیقه با آب بشوئید .
12-از پرتقال برای کم کردن وزن می توانید
استفاده کنید . طرز استفاده بدین صورت است که یک عدد پرتقال و 3 عدد لیموترش را
پوست کنده و به قطعات کوچک تقسیم کنید بعد آنرا داخل دیگی ریخته و به آن نیم لیتر
آب اضافه کنید و بمدت 10 دقیقه بجوشانید . سپس سه قاشق عسل به آن اضافه کرده و
مجددا بمدت 5 دقیقه بجوشانید و آنرا صاف کنید . از این شربت 3فنجان در روز بنوشید
. تا وزن شما بمقدار ایده آل درآید .
13-پرتقال گرچه اسیدی است ولی خاصیت قلیایی
به بدن می دهد و برای کسانیکه گوشت زیاد مصرف می کنند و بدنشان اسیدی شده است مفید
است .
14-برای استفاده بیشتر از مواد غذایی پرتقال
بهتر است که پوست زردرنگ آنرا بگیرید و با پوست سفید و پره های داخل آن بخورید
زیرا در پوست سفید آن مواد معدنی زیادی وجود دارد که اثر اسید موجود در پرتقال را
خنثی می کند .
15-خواص گفته شده فقط منحصربه پرتقال رسیده
می باشد وآب پرتقال موجود در فروشگاهها و سوپر مارکت ها این خواص را ندارند .
اثر افزایش دهنده سیستم ایمنی:
ویتامین C یک آنتى اکسیدان قابل حل در بدن است که رادیکال هاى آزاد و تخریب ناشى از آنها را خنثى مى کند. بنابراین عاملى براى پیشگیرى از ابتلا به سرطان محسوب مى شود. همچنین ویتامین C براى فعالیت درست یک سیستم ایمنى سالم، ضرورى است. توصیه مى شود در فصل زمستان بیشتر از ویتامین C و پرتقال استفاده کنید تا در صورت بروز سرماخوردگى علائم این بیمارى در شما کاهش یابد و سریعتر بهبود پیدا کنید. به علاوه مصرف ویتامین C به جلوگیرى از عفونت هاى گوش کمک مى کند.
یک منبع عالى از فیبرها :
یک پرتقال به
تنهایى 5/12 درصد از فیبر روزانه مورد نیاز بدن را تأمین مى کند
که براى کاهش سطح کلسترول خون مفید است، در نتیجه از بسته شدن رگ ها جلوگیرى مى
کند. از مزایاى دیگر فیبر این است که مى تواند قند خون را کنترل کند، به همین دلیل
خوردن پرتقال براى افراد مبتلا به دیابت هم توصیه مى شود. به اضافه اینکه قند
طبیعى موجود در پرتقال (فروکتوز) مى تواند از افزایش قند خون ممانعت کند.
فیبر موجود در پرتقال عوامل شیمیایى ایجاد سرطان را
محصور و آنها را از سلول هاى روده دور نگه مى دارد، بدین ترتیب یکى از راه هاى
حفاظت در مقابل سرطان روده محسوب مى شود. همچنین فیبر مى تواند براى کاهش یبوست یا
اسهال در افرادى که مزاج تحریک پذیریدارند، مؤثر باشد.
اثر
کاهش ایجاد سنگ کلیه:
آیا مى خواهید خطر ایجاد سنگ کلیه در بدنتان را
کاهش دهید آب پرتقال بخورید. اسید سیتریک ترکیبى است که در مرکباتى چون پرتقال و
لیمو یافت مى شود. این اسید قادر است بدن را در مقابل تشکیل سنگ هاى کلیه مصون نگه
دارد.
یک مطالعه که نتایج آن در نشریه تغذیه انگلستان به چاپ
رسیده نشان مى دهد هنگامى که زنان روزانه یک دوم تا یک لیتر آب پرتقال، آب گریپ
فروت یا آب سیب بخورند، اسیدیته ادرار و اسید سیتریک مدفوع آنها افزایش یافته، در
نتیجه احتمال ایجاد سنگ هاى اکسید شده کلسیم در بدنشان کاهش مى یابد.
البته به یاد داشته باشید که براى به حداقل رساندن
احتمال ایجاد سنگ در کلیه هایتان بین آب پرتقال و شربت آبلیمو، دومى را انتخاب
کنید چون مؤثرتر است.
کاهش خطر ابتلا به سرطان معده
خوردن روزى یک عدد پرتقال به شما کمک مى کند تا از ابتلا
به زخم معده مصون بمانید. نتایج بررسى هاى دانشکده تغذیه آمریکا نشان مى دهد
افرادى که سطح ویتامین C خونشان
بالاست، کمتر از سایرین به سرطان معده دچار مى شوند. همچنین در این اشخاص احتمال
ایجاد باکترى هایى که مسؤول بروز زخم هاى گوارشى هستند، ۲۵ درصد کمتر است. پس براى
پیشگیرى از ایجاد زخم هاى گوارشى، مخصوصاً زخم معده، نوشیدن یک لیوان آب پرتقال یا
خوردن یک پرتقال تازه را فراموش نکنید.
کاهش خطر ایجاد سرطان ریه پیشرفته
در پرتقال و همین طور نارنگى و هلو، ترکیباتى وجود دارد
که مى تواند خطر ایجاد سرطان ریه پیشرفته را کاهش دهد. در تحقیقات دانشمندان چینى
بر روى ۶۳۲۵۷ نفر به مدت ۸ سال ثابت شد افرادى که از این میوه بیشتر مصرف مى کنند
۲۷ درصد کمتر از بقیه به سرطان ریه مبتلا مى شوند. همچنین سیگارى هایى که پرتقال
مصرف مى کنند ۳۷ درصد کمتر از سایر سیگارى ها به این بیمارى مبتلا خواهند شد.
کاهش فشار خون
آب پرتقال سرشار از پتاسیم است و خوردن آن براى بیماران
مبتلا به فشار خون توصیه مى شود؛ چون این افراد داروهایى مصرف مى کنند که ممکن است
به دلیل استفاده از آنها پتاسیم خونشان کاهش یابد، به همین دلیل مصرف پرتقال مى
تواند به جبران این نقصان کمک کند.
آب مروارید
خوردن مرکبات و بویژه پرتقال به حفاظت عدسى هاى چشم کمک
کرده و از بروز آب مروارید پیشگیرى مى کند. به طور طبیعى مقدارى ویتامین C در عدسى هاى چشم ها یافت مى شود. اگر
کمتر از میزان مورد نیاز بدنمان طى روز ویتامین C مصرف
کنیم، خطر ایجاد این بیمارى افزایش مى یابد.
کم خونى
عنصر ضرورى براى مبارزه با کم خونى آهن است و ویتامین C یکى از ترکیباتى است که به افزایش جذب
آهن در بدن کمک مى کند. یکى از منابع تأمین آهن گوشت است، بنابراین گیاهخواران یا
افرادى که گوشت کمى مصرف مى کنند، باید مرکبات و سایر غذاهاى سرشار از ویتامین C را در رژیم غذایى شان بگنجانند تا با
بیمارى کم خونى مواجه نشوند.
پرتقال علاوه بر ویتامین C دارای انواع ویتامینهای B، E، A و همچنین سرشار از بتاکاروتن است؛ در ضمن در این میوه املاح معدنی بسیاری از جمله کلسیم، فسفر، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی مس، آهن،منگنز و روی نیز وجود دارد.
ـ مصرف پرتقال برای درمان بیماریهایی همچون سرماخوردگی، زکام، برونشیت، اسکوربوت (کمبود ویتامین C) بریبری (کمبود ویتامین B1)، بیماری قند، عوارض آسمی، رماتیسم، درد مفاصل و بسیاری از بیماریهای دیگر مفید و مؤثر است.
ـ پرتقال باعث افزایش ترشحات معده و کیسه صفرا میشود؛ بنابراین افرادی که از مشکلات معده و صفرا در رنج هستند قبل از مصرف آن، با پزشک مشورت کنند.
ـ پتاسیم زیاد موجود در پرتقال، عامل افزایش ادرار است؛ در نتیجه سموم را به سرعت از بدن دفع میکند؛ در ضمن پزشکان معمولا به افرادی که دچار مشکل یبوست هستند، توصیه میکنند که مصرف پرتقال و آب آن را افزایش دهند.
ـ پرتقال به جهت دارابودن انواع ویتامینها و املاح
معدنی مختلف یک تقویتکننده عمومی بدن بوده و برای رشدونمو استخوانها، استحکام
اندامها و همچنین رشد بچهها بسیار سودمند است؛ در ضمن مصرف آن به زنان حامله و
شیرده نیز توصیه میشود.
تاریخچه مصرف پرتقال
منشأ پرتقال ها از هزاران سال پیش چین و کشورهاى آسیاى
جنوب شرقى از جمله اندونزى بودند. درخت پرتقال به تدریج گسترش پیدا کرد و به
هندوستان رسید و از آنجا به اروپا و سپس به آمریکا راه یافت. مصرف این میوه در
اروپا هم قدمت دارد و در تابلوهاى نقاشان دوره رنسانس، از جمله در تابلوى شام آخر،
بر روى میزهاى غذا، پرتقال هم دیده مى شود.
قبل از قرن بیستم پرتقال ها بسیار گران بودند، بنابراین
به طور مرتب مصرف نمى شدند و خوردن آنها در تعطیلات ویژه مانند کریسمس رایج بود.
بعد از ایجاد ابزار حمل و نقل مناسب و ابداع شیوه هایى براى استفاده از محصولات
ثانویه پرتقال (مانند اسید سیتریک)، قیمت پرتقال ها پایین آمد و در مقیاس وسیعى
مورد استفاده قرار گرفت. امروزه
بزرگترین تولیدکنندگان تجارى پرتقال در جهان عبارتند از: ایالات متحده آمریکا،
برزیل، مکزیک، اسپانیا و چین.
نکاتى جالب در ارتباط با مصرف پرتقال ها
پرتقال ها هم مانند سایر مرکبات هنگامى که گرم باشند آب
بیشترى دارند، بنابراین قبل از آب گیرى آنها را چند ساعت در دماى اتاق قرار دهید.
براى گرفتن آب پرتقال مى توانید از دستگاه آبمیوه گیرى
استفاده کنید یا طبق یک شیوه سنتى آنها را با دست بچلانید.
اگر شیوه دوم را براى آبگیرى انتخاب کردید، قبل از بریدن
پرتقال ها را با کف دست روى یک سطح صاف فشار دهید تا آب پرتقال بیشترى داشته باشید.
پرتقال هایى را انتخاب کنید که پوست نازک و وزن بیشترى
داشته باشند. پرتقال هاى سبک و پوک، کم آب هستند.
پوست شل و چروکیده نشان دهنده ماندگى پرتقال است.
آب پرتقال را حتماً در یخچال نگهدارى کنید. هر چقدر آب
پرتقال سردتر باشد، ویتامین C آن بیشتر حفظ
مى شود.
سعى کنید براى تهیه سالاد میوه، کیک و انواع شربت ها از
پرتقال استفاده کنید. به علاوه تهیه سس پرتقال و مصرف آن همراه با مرغ، طعم لذیذى
را براى غذاى شما فراهم مى کند.
براى از بین بردن چین و چروک صورت، پرتقال را پوست گرفته
و قسمت هاى داخلى آن را روى پوست قرار دهید. بعد از ۱۵ دقیقه و شست وشوى پوستتان
شادابى بیشترى احساس خواهید کرد.