خواص انگور
درخت انگور که درخت مو نیز نامیده میشود درختچه ای است بالا رونده که از دیوار و درختان مجاور بالا می رود . ساقه آن گره در و دارای بگهای متناوب است برگهای انگور دارای پنج لوب دندانه دار و برنگ سبز تیره می باشد . گلهای آن کوچک ، مجتمع و بصورت خوشه ظاهر می شود . میوه درخت انگور ، گوشتدار و شیرین و برگهای مختلف است .
ترکیبات شیمیایی:
کلیه قسمت های درخت انگور قابل استفاده دارویی
است . بنابراین هر قسمت را جداگانه بررسی می کنیم .
1-برگ مو : دارای
ساکارز ، لوولز Levulose ،
اینوزیت Inosite ،
مواد نشاسته ای و تعدادی اسیدهای آلی است .
2-دم خوشه انگور : دارای تانن ، مواد
رزینی ، تارتارات پتاسیم و اسید های آلی است .
3-غوره میوه سبز رنگ و نارس انگور است که دارای طعم ترش
می باشد . غوره دارای اسیدهای آلی مانند اسید مالیک ، اسید فرمیک ، اسید
سوکسینیک Succinique Acid ،
اسید اگزالیک ، اسید گلوکولیک Glucolique Acid و
قند می باشد .
4-انگور رسیده : در صد گرم حبه انگور مواد زیر موجود است :
آب پروتئین مواد قندی کلسیم فسفر
آهن سدیم
پتاسیم
ویتامین آ ویتامین
ب 1 ویتامین ب 2 ویتامین
ب 3 ویتامین
ث
5-پوست انگور دارای تانن ،
تارتارات پتاسیم ، اسید های آزاد و مواد معدنی می باشد .
6-هسته انگور : در هسته انگور مقدری روغن و تانن
موجود است . روغن هسته انگور Grape seed oil برنگ
زرد مایل به سبز است . این روغن فاقد
بو و دارای طعمی مطبوع می باشد . روغن هسته دارای تری گلیسیرید ، اسید اولئیک ،
اسید پالمتیک ، اسید لینولئیک ، اسید استئاریک و اسید آراشیک می باشد .
خواص درمانی میوه انگور
انگور بر طبق طب قدیم ایران گرم و تر است .
1- اخلاط بدن را متعادل می کند . 2- بسیار مقوی و مغذی است .
3- خون
را تصفیه می کند . 4- سینه و ریه را صاف و تمیز
می کند .
5-برطرف کننده یبوست است . 6- انگور برای درمان ورم معده
و روده مفید است
6-انگور بهترین میوه برای
کسانی است که می خواهند لاغر شوند و بدن خود را از ساید اوریک ، سنگ های صفراوی و
مسمومیت های مزمن (مسمومیت از سرب یا جیوه ) پاک کنند . اینگونه اشخاص باید در هر
فهته بمدت 2 روز فقط آب انگور بخورند و رژیم آب انگور بگیرند بدین ترتیب که
هر دو ساعت یکبار آب انگور تازه را گرفته و
بنوشند . مقدر مصرف روزانه تقریبا 2 کیلو گرم است و در این دو روز نباید
غذای دیگری مصرف کنند فقط می توانند آب بنوشند .
انگور، میوه ای شفابخش
انگور میوهای شیرین و لذیذ و از نوع میوههای خوشهای است. انگور میوه ای بهشتی است. در احادیث آمده است که امام محمد باقر (ع) فرموده اند:
"چهار میوه از میوههای بهشتی هستند، انگور، رطب(خرمای تازه)، انار و سیب."(بحارالانوار/ج14/باب اطعمه و اشربه)
این میوه بهشتی سرشار از ویتامین های A، B و C می باشد. هم چنین دارای مقداری منیزیم، کلسیم، آهن، فسفر و پتاسیم است.
خواص مهم انگور
1- یکی از خواص مهم انگور، تصفیه ی خون و خون ساز بودن آن است، البته این خاصیت در انگور قرمز بیشتر از انگور سبز است. لذا چنانچه از کم خونی رنج می برید، خوردن انگور قرمز یا یاقوتی را به شما توصیه می کنیم.
2- افرادی که خیلی لاغرند و می خواهند چاق شوند، میتوانند یک لیوان صبح و یک لیوان عصر آب انگور بخورند.
انگور هم لاغر کننده است و هم چاق کننده، به این صورت که اگر انگور را از صبح تا ظهر، به تنهایی میل کنید لاغر کننده و اگر آن را همراه با غذا بخورید چاق کننده است.
3-انگور و آب آن برای کسانی که در اثر یک بیماری طولانی ضعیف شدهاند، بسیار مفید است. افرادی که در دوره نقاهت بیماری به سر می برند و یا ضعف عمومی دارند، سعی کنند از انگور، هویج، سیب و هلو به مقدار زیاد استفاده کنند. البته بهتر آن است که این میوه ها را با هم در آب میوه گیری بریزند و آب میوه مخلوط را در طول روز جرعه جرعه بنوشند.
4-انگور برای سل، یبوست، بواسیر و سیاه سرفه اثر شفابخش دارد.
5- انگور غذای بسیار خوبی برای مبتلایان به اوره خون بالا و اسیدوز میباشد.
6- آب انگور تازه برای بیمارانی که دچار ورم کلیه هستند، نوشیدنی مناسبی است، زیرا ادرارآور است. حتی در این مورد بهتر است به جای شیر به بیمار، آب انگور تازه داده شود.
7- به دلیل مغذی و مقوی بودن انگور، برخی از پزشکان عقیده دارند که آب انگور تازه نوعی شیر با منبع گیاهی است که مواد غذایی آن به مراتب بیشتر ار شیر حیوانی است.
8-مصرف آب انگور تازه برای کسانی که نارسایی کبد دارند توصیه شده است، زیرا آب انگور عمل ذخیره قند در کبد و دفع صفرا را تسهیل میکند. کبد را تقویت میکند و به فعالیت سالم آن کمک میکند.
9-انگور موجب افزایش اشتها می شود.
10- انگور، سموم بدن را دفع میکند و یبوست را برطرف میسازد.
11-انگور برای کسانی که مبتلا به ورم مفاصل ، روماتیسم، نقرس و سنگ کلیه می باشند، مفید است.
خواص انگور قرمز
انگور قرمز از تصلب شرایین و انسداد رگ ها پیشگیری می کند.
به گفته پژوهشگران "غلیظ بودن خون، اکسیداسیون سریع کلسترول، سفت و سخت شدن رگ ها دلایل اصلی بروز بیماری های قلبی و تصلب شرایین است." این پژوهشگران دریافته اند که با خوردن انگور قرمز، اکسیداسیون کلسترول، کاهش می یابد و رگ های خونی منبسط می شوند و خون با سرعت بیشتری در بدن جریان می یابد علاوه بر این، خوردن انگور قرمز موجب بهبود عملکرد قلب می شود. انگور قرمز منبع سرشاری از آنتی اکسیدان موسوم به "کوئرنستین" است. پوست انگور دارای ماده سفید "رزوراتول" است که از تراکم و روی هم انباشته شدن پلاکت های خون جلوگیری می کند و در نتیجه مانع لخته شدن خون در رگ ها می شود.
منابع:
مریم مرادیان نیری – کارشناس علوم تغذیه
ماهنامه دنیای سلامت- شماره 11 خواص میوه های خوراکی (تالیف مرتضی نظری)